Ο Εξωδικαστικός μηχανισμός, προσφέρει λύση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα, διευκολύνοντας τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Αφορά χρέη προς Πιστωτικά ιδρύματα, το Ελληνικό Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, παρέχοντας μια ευκαιρία για αναδιάρθρωση και αποφυγή πτωχευτικών διαδικασιών. Η διαδικασία προσφέρει ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης με στόχο μια αμοιβαία συμφωνία για την εξόφληση των οφειλών σε ευνοϊκότερες συνθήκες.
Για να υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο οφειλέτης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτές αφορούν κυρίως την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς πιστωτές, την αδυναμία αποπληρωμής τους και την καλή πίστη του οφειλέτη. Επιπλέον, οφείλει να υποβάλλει πλήρη και ακριβή στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση. Η μη τήρηση αυτών των προϋποθέσεων μπορεί να οδηγήσει στην απόρριψη του αιτήματος ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Ποιές είναι οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλεξιμότητας που πρέπει να πληρούνται για να υπαχθεί ο οφειλέτης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών;
Απαραίτητη προϋπόθεση το σύνολο των οφειλών του προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τους Χρηματοδοτικούς Φορείς να υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
Με την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οφειλέτης πετυχαίνει αναδιάρθρωση χρεών προς Δημόσιο, τράπεζες και funds.
- Για χρέη προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ, η ρύθμιση μπορεί να φτάσει έως και 240 δόσεις, με δυνατότητα διαγραφής έως 80%
- Για χρέη προς τράπεζες και funds εώς και 460 δόσεις.
Οι δανειστές, αξιολογώντας την αίτηση, προτείνουν σύμβαση αναδιάρθρωσης, ρυθμίζοντας τα χρέη. Με τη συναίνεση του οφειλέτη και πλειοψηφίας των πιστωτών, υπογράφεται η σύμβαση, η οποία προβλέπει:
Μερική διαγραφή οφειλών, ως εξής:
- προς το Δημόσιο: έως 75% επί της βασικής οφειλής
- προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ: έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών ( και έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ )
- προς τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων: έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων.
Για να επιτευχθεί η μερική διαγραφή χρέους, θα πρέπει να πληρούνται κανόνες και προϋποθέσεις, όπως καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι:
- Να έχει πραγματική οικονομική αδυναμία, τόσο ο οφειλέτης όσο και οι συνοφειλέτες και εγγυητές του
- Η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του να είναι μικρότερη του ύψους της οφειλής.
- Η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του να είναι μικρότερη του ύψους της
Επιλεκτική ρύθμιση οφειλών
Ο οφειλέτης, έχοντας υπογράψει επιτυχημένη σύμβαση αναδιάρθρωσης χρέους με χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες, funds) ή το Δημόσιο/Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορεί να επιλέξει να εξυπηρετήσει μόνο ένα μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.
Αυτή η μερική εξυπηρέτηση δεν συνεπάγεται αυτομάτως με την καταγγελία ολόκληρης της αναδιάρθρωσης.
Η δυνατότητα αυτή προσφέρει ευελιξία στη διαχείριση του χρέους, επιτρέποντας στο οφειλέτη να προσαρμόσει την αποπληρωμή ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.
Το γραφείο μας διαθέτει πλέον σημαντική εμπειρία στη διαχείριση και ολοκλήρωση αιτήσεων ένταξης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, όπως αυτός προβλέπεται από τον Ν. 4738/2020.
Έχουμε αναλάβει με επιτυχία πολλές υποθέσεις, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες μας, από την αρχική αξιολόγηση της οικονομικής τους κατάστασης έως την τελική έγκριση της ρύθμισης. Η εξειδίκευσή μας εγγυάται αποτελεσματική και άμεση υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, με αγάπη στον άνθρωπο!