Οι οικογενειακές επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα. Οι διαφορές μεταξύ των γενεών και οι αυξανόμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις απαιτούν συνεργασία και καινοτομία για την επιβίωση και την ανάπτυξη και όχι στασιμότητα.
Στην Ελλάδα 8 στις 10 επιχειρήσεις είναι οικογενειακές. Και από αυτές, περίπου το 70% είναι πολύ μικρές, απασχολώντας 2 – 10 εργαζομένους.
Οι επιχειρήσεις αυτές προσφέρουν το 45% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας στην χώρα μας και παράγουν περίπου το 12% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.
Χρειάζονται νέες στρατηγικές για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ του παλιού και του νέου για να πετύχουν, να συνδυάσουν τη παράδοση με την καινοτομία χωρίς να χαθεί το ένα από τα δύο.
Θα πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται με ταλαντούχους ανθρώπους εκτός της οικογένειας. Το θέμα της συνεργασίας είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς ποτέ άλλοτε δεν είχε καταγραφεί τέτοια έντονη πίεση στις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα, αλλά και οι προκλήσεις που υπάρχουν, όταν συνεργάζεσαι με συγγενείς;
Οι οικογενειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να βελτιωθούν και να αντιμετωπίσουν μερικές από τις πολύ κοινές και, φυσικά, απόλυτα κατανοητές εντάσεις που προκύπτουν, όταν συνδυάζεται η οικογένεια με το επιχειρείν.
Θα πρέπει να οικοδομήσει μια αίσθηση ενότητας και σκοπού, καθώς και ένα είδος ευελιξίας, γιατί αλλιώς μπορεί και να μην τα καταφέρει. Συνεπώς, αυτοί οι οικογενειακοί παράγοντες, αυτά τα οικογενειακά χαρακτηριστικά και τα θέματα σχέσεων έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη σημερινή εποχή. Και οι οικογενειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να βελτιωθούν και να αντιμετωπίσουν μερικές από τις πολύ κοινές και, φυσικά, απόλυτα κατανοητές εντάσεις που προκύπτουν, όταν συνδυάζεται η οικογένεια με το επιχειρείν.
Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί σε επιχειρήσεις που κατά μέσο όρο εργάζονται καλύτερα από τις μη οικογενειακές επιχειρήσεις και παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν πάντα, όμως, τα τρωτά σημεία,όπου θα πρέπει να τα συζητούν και να τα διορθώνουν, ώστε να μπορούν να τα διαχειριστούν επιτυχώς.
Τέλος όπως έχουν πει η Maria Sinanis & John Davis στο Βusiness News Magazine
H διαδοχή ξεκινά πολύ πριν από τη μεταβίβαση της ηγεσίας !